Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Occupational exposure level of pig facility workers to chemical and biological pollutants.

Opis bibliograficzny

Occupational exposure level of pig facility workers to chemical and biological pollutants. [AUT. KORESP.] ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, [AUT.] LESZEK TYMCZYNA, MAGDALENA PYRZ, BEATA TRAWIŃSKA, KAROL ABRAMCZYK, MAGDALENA DOBROWOLSKA. AAEM. Ann. Agric. Environ. Med. 2018 Vol. 25 Issue 2 s. 262-267, il., bibliogr., sum. DOI: 10.26444/aaem/78479
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ANNALS OF AGRICULTURAL AND ENVIRONMENTAL MEDICINE 2018 Vol. 25 Issue 2, s. 262-267
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Objective. The aim of the study was to assess the impact of a fattening season on the level of airborne chemical and microbial pollutants in the pig fattening house. Materials and method. Evaluation of the air composition as well as the microbiological air quality were made during 2 series, i.e. in the summer and winter period of fattening. Airborne gaseous pollutants were analyzed by gas (organic compounds) and liquid (inorganic compounds) chromatography methods. Air microbial contamination was determined in compliance with the Polish Standard PN-EN 13098:2007. Results. The air/gas composition in the pig unit showed that irrespective of the fattening season, the level of determined pollutants – especially ammonia, volatile organic compounds (VOCs), including methanethiol and total dust – could have an adverse effect on the health of swine facility workers. The investigated pig building was found to be a source of chemical pollutants as well as biological agents. The total bacterial count in 1 m3 of air was 3.6×106 and 4.6×106 cfu, during the winter and summer periods of fattening, respectively. Gram-positive cocci predominated in both seasons. In the winter, fungi of the Trichoderma genus were represented equally often. In the summer period, up to 90% of the isolated fungus was Aspergillus spp. Conclusions. Workers engaged in swine rearing and production are occupationally exposed not only to a high concentration of microbial contamination, but also to irritating and odorogenous volatile compounds. Thus, activities directed at the promotion of health prevention strategies, as well as effective guidelines for safe and hygienic animal housing, should be implemented

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43870) wydawnictwo ciągłe #43870

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,030
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 czerwca 2018 15:06
Ostatnia aktualizacja:20 sierpnia 2021 08:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się