Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pomegranate seed powder as a functional component of gluten‐free bread (Physical, sensorial and antioxidant evaluation).

Opis bibliograficzny

Pomegranate seed powder as a functional component of gluten‐free bread (Physical, sensorial and antioxidant evaluation). [AUT.] HAYAT BOUREKOUA, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, LEILA BENATALLAH, MOHAMMED NASEREDDINE ZIDOUNE, DARIUSZ DZIKI. Int. J. Food Sci. Technol. 2018 Vol. 53 Issue 8 s. 1906-1913, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.13777
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 53 Issue 8, s. 1906-1913
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to evaluate the effect of the addition of pomegranate seed powder (PSP) on physical, sensorial and antioxidant properties of gluten-free bread. The PSP was incorporated at different levels (2.5%, 5.0%, 7.5% and 10%) into formula of gluten-free bread. Control gluten-free bread made without any addition of PSP was used for comparison. The results showed that the specific volume and springiness of gluten-free breads increased, whereas hardness and chewiness decreased significantly with increasing PSP addition. The addition of PSP into gluten-free bread decreased the lightness and yellowness of crumb and crust colour, while redness increased. Total phenolics content (TPC) increased from 46% to 181% with PSP addition (2.5%–10%). Moreover, antioxidant activity was significantly higher for bread with PSP. For bread with the highest percentage of PSP, the highest antioxidant activity was obtained. For sensorial and antioxidant activity, the optimum level of PSP addition was found to be 7.5%.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43963) wydawnictwo ciągłe #43963

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,281
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 lipca 2018 11:03
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2021 20:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się