Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Content of certain macro- and microelements in orchard soils in relation to agronomic categories and reaction of these soils.

Opis bibliograficzny

Content of certain macro- and microelements in orchard soils in relation to agronomic categories and reaction of these soils. [AUT.] PRZEMYSŁAW TKACZYK, WIESŁAW BEDNAREK, SŁAWOMIR DRESLER, [AUT. KORESP.] JAROMIR KRZYSZCZAK, [AUT.] PIOTR BARANOWSKI, MARZENA SYLWIA BRODOWSKA. J. Elem. 2018 Vol. 23 Nr 4 s. 1361-1372, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2018.23.1.1639
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2018 Vol. 23 Nr 4, s. 1361-1372
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The level of macro- and microelements in soil and its reaction are among those physico-chemical properties that have a decisive impact on plant production, including orchard plantations. Evaluation of those properties provides extremely important information that can help the fruit farmer in making rational and correct decisions concerning the application of mineral, natural and organic fertilisers, as well as soil liming. Therefore, in the years 2009-2011 environmental studies were conducted, the aim of which was to evaluate the actual reaction and abundance of orchard soils (mainly apple tree orchards) of south-eastern Poland, as one of the largest fruit-growing regions in Poland, in the assimilable forms of macro- and micronutrients (phosphorus, potassium, magnesium, boron, copper, iron, manganese and zinc) and to determine the relations of these elements with the agronomic category and pHKCl. The research was conducted using the results of chemical analyses of 1,611 soil samples (3 replications per each soil sampling point) collected in the late autumn, after the fruit harvest and before all agrotechnical treatments, from the arable horizon 0-20 cm. In the samples, the particle size distribution and reaction were determined and agronomy categories and reaction classes were specified. The content of available forms of phosphorus, potassium and magnesium was determined in 1,611 samples, whereas the content of boron, copper, iron, manganese and zinc was assessed in 1,518 soil samples. It was found that the reaction of the investigated orchard soils was mainly in the slightly acidic range. In most cases, the content of assayed available forms of macro- (P, K, Mg) and microelements (B, Cu, Fe, Mn, Zn) displayed significant and positive correlation with the agronomic category and soil reaction class (except for iron) and also with the content of the other analysed elements.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43998) wydawnictwo ciągłe #43998

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,733
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 lipca 2018 13:10
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się