Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Membrane processing in the sustainable production of low-sugar apple-cranberry cloudy juice.

Opis bibliograficzny

Membrane processing in the sustainable production of low-sugar apple-cranberry cloudy juice. [AUT. KORESP.] KATARZYNA SAMBORSKA, [AUT.] PAULINA KAMIŃSKA, ALEKSANDRA JEDLIŃSKA, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, ANNA KAMIŃSKA-DWÓRZNICKA. Appl. Sci.-Basel 2018 Vol. 8 Iss. 7 article number: 1082, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app8071082
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2018 Vol. 8 Iss. 7, article number: 1082
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ultrafiltration and diafiltration were proposed for the production of cloudy apple-cranberry juice of reduced sugar content. Ceramic membrane of 15 kDa MWCO was used in a cross-flow configuration, the retentate was treated as a final product. The juice before and after membrane treatments were characterized for total soluble solids content, glucose and fructose content, density, acidity, total phenolic content, antiradical activity, color parameters and FTIR spectra. The transmission of sugars after ultrafiltration was 24% and after diafiltration it reached 36%, with the simultaneous rejection of colloids, high molecular weight compounds and fine particles. The percentage of the reference intake of sugars connected with the consumption of 250 mL portion of obtained products was reduced from 27.0 to 20.7 and 15.7%, after ultrafiltration and diafiltration, respectively.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44013) wydawnictwo ciągłe #44013

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,217
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 sierpnia 2018 07:34
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się