Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

White tea is more effective in preservation of bone loss in adult rats co-exposed to lead and cadmium compared to black, red or green tea.

Opis bibliograficzny

White tea is more effective in preservation of bone loss in adult rats co-exposed to lead and cadmium compared to black, red or green tea. [AUT. KORESP.] EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] SIEMOWIT MUSZYŃSKI, PIOTR DOBROWOLSKI, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, AGNIESZKA TOMCZYK-WARUNEK, MARTA EJTEL, IZABELA ŚWIETLICKA, BOŻENA GŁADYSZEWSKA. Ann. Anim. Sci. 2018 Vol. 18 Iss. 4 s. 937-953, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2018-0026
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2018 Vol. 18 Iss. 4, s. 937-953
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Lead (Pb) and cadmium (Cd) are toxic metals occurring commonly in the human environment that show mutagenic, genotoxic and carcinogenic effects. Dietary components could prevent heavy metals intoxication by reducing their accumulation in the body. The purpose of the study was to check possible protective effect of regular consumption of white, black, red, or green tea on bone metabolism during long-term exposure to Pb and Cd in adult rats. The 12 week-long exposure to Pb and Cd (50 mg Pb and 7 mg Cd/kg of the diet) in a rat model was studied. Twelve-week-old adult male Wistar rats were randomly divided into a negative control group (Pb and Cd exposure without tea), a control (without Pb and Cd and teas), and groups co-exposed to Pb and Cd and supplemented with green, red, black, or white tea (n=12 each group). The experiment lasted for 12 weeks. The coexposure to Pb and Cd led to the increase of bone resorption depending on the tea treatment, which was confirmed by the mechanical testing and histomorphometrical examination of cancellous bone. Pb and Cd influenced mechanical strength, reduced the densitometric and geometric parameters and the thickness of growth plate and articular cartilages. Concluding, white tea exerted the best protective effect on bone tissue and hyaline cartilage against heavy metal action.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44095) wydawnictwo ciągłe #44095

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,515
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 sierpnia 2018 13:13
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2022 12:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się