Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Multivariate analysis of textural properties of butternut squash during thermal treatment.

Opis bibliograficzny

Multivariate analysis of textural properties of butternut squash during thermal treatment. [AUT.] ZOFIA HANUSZ, [AUT. KORESP.] BEATA ŚLASKA-GRZYWNA, [AUT.] AGATA BLICHARZ-KANIA, KAMILA KLIMEK, DARIUSZ ANDREJKO, MONIKA STOMA. J. Food Meas. Charact. 2018 Vol. 12 Iss. 4 s. 2964-2970, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s11694-018-9912-3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Measurement and Characterization 2018 Vol. 12 Iss. 4, s. 2964-2970
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this paper, changes in the textural properties of butternut squash caused by thermal treatment in a convection steam oven with different levels of temperature, steam, and different process durations were considered. Textural properties of pumpkin pulp were measured in terms of five features (characteristics): hardness, chewiness, gumminess, springiness, and cohesiveness. Pearson’s correlation coefficients for measurements of the characteristics indicated significant linear relationships at a significance level of 0.05. This fact justified the use of multivariate statistical methods to explore the simultaneous impact of temperature, steam, and time on textural attributes of butternut squash. Shapiro–Wilk tests did not disprove the normality of four textural characteristics; namely, hardness, springiness, gumminess and chewiness. Based on the measurements of the four above normally distributed features, three-way multivariate analysis of variance with all double interactions between the factors proved their significant impact on textural properties of butternut squash pulp at a significance level of 0.05. Additionally, applied multivariate techniques such as canonical correlation analysis, principal component analysis, factor analysis, clustering analysis, and discriminant analysis explained relationships between the factors and characteristics under consideration.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44162) wydawnictwo ciągłe #44162

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,415
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 września 2018 09:16
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się