Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The content of selected nutrients and minerals in some cultivars of Cucurbita maxima.

Opis bibliograficzny

The content of selected nutrients and minerals in some cultivars of Cucurbita maxima. [AUT.] ANNA CZECH, [AUT. KORESP.] ANNA STĘPNIOWSKA, [AUT.] DARIUSZ WIĄCEK, AGNIESZKA SUJAK, EUGENIUSZ R. GRELA. Br. Food J. 2018 Vol. 120 Issue 10 s. 2261-2269, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1108/BFJ-10-2017-0599
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
British Food Journal 2018 Vol. 120 Issue 10, s. 2261-2269
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Abstract Purpose The purpose of this paper is to compare the content of nutrients and minerals in various cultivars of Cucurbita maxima. Design/methodology/approach This is preliminary study, so eight samples from each cultivar of pumpkin used in this study were obtained from local farms from Poland. The following pumpkin cultivars were used: Australian butter, Flat white boer, Garbo, Golden delicious, Golden nugget, Hokkaido, Solor and Zapallito de tronco. In pumpkins elements, dry matter, ash and crude protein were determined. All elements were determined using Inductively Coupled Plasma Optical Emission Spectrometer. Content of dry matter, ash and crude protein according to AOAC methods. Findings The fruit of Cucurbita maxima, irrespective of cultivar, is a good means of supplementing the diet with highly beneficial fibre, and minerals such as potassium, calcium, phosphorus, magnesium, sulphur, silicon, iron and zinc. The pumpkins richest in minerals are those of the Australian butter cultivar (calcium, manganese, iron), Flat white boer (sodium, silicon, chromium, nickel), Hokkaido (potassium, phosphorus, zinc, chromium) and Solor (magnesium, sulphur, copper), while the Garbo, Golden Delicious and Zapallito de tronco cultivars had the lowest concentrations of minerals. Originality/value The results obtained indicate that depending on the consumer’s expectations, pumpkins of various cultivars can be a dietary component that corrects deficiencies in the diet. Pumpkins grown in Poland have been characterised in terms of the content of mineral elements. These vegetables have become an important component of local food in Poland.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44219) wydawnictwo ciągłe #44219

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,717
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 września 2018 11:24
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się