Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię.

Opis bibliograficzny

Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety wykluczającej gluten oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość życia chorych na celiakię. [AUT.] EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, RENATA KLEBANIUK, WIOLETTA SAMOLIŃSKA, EUGENIUSZ R. GRELA, BOŻENA KICZOROWSKA, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MAŁGORZATA KWIECIEŃ. Hygeia (Warsz.) 2018 T.53 nr 1 s. 91-95, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Hygeia Public Health 2018 T.53 nr 1, s. 91-95
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Wprowadzenie. Stosowanie diety bezglutenowej polega na rygorystycznym przestrzeganiu zasad żywieniowych. Aby uniknąć ukrytych źródeł glutenu w diecie, wiedza na temat potencjalnych źródeł glutenu, znajomość składu żywności oraz zasad diety jest absolutnie niezbędna. Cel. Ocena wiedzy żywieniowej i realizacji założeń diety u osób chorych na celiakię oraz wpływu stosowanej dietoterapii na jakość ich życia. Materiały i metody. Badania przeprowadzono metodą ankietową wśród osób ze zdiagnozowaną celiakią. Pytania dotyczyły określenia wiedzy żywieniowej i realizacji diety bezglutenowej u osób ją stosujących oraz jakości życia przy stosowaniu diety. Przebadano grupę 56 osób. Wyniki. Badani respondenci wykazali się dużą wiedzą na temat dietoterapii oraz znajomości rynku produktów bezglutenowych. Prawie wszyscy ankietowani (96%) korzystnie ocenili wpływ stosowanej diety na funkcjonowanie organizmu. Natomiast nie wszyscy ankietowani stosowali dietę restrykcyjnie, bo aż 39% badanych deklarowało tylko częściowe stosowanie diety, przy czym 25% stosowało wykluczenie glutenu do momentu poprawy stanu zdrowia i ustąpienia objawów. Dla większości respondentów, konieczność stosowania diety w dalszym ciągu wiązała się z dużymi trudnościami w życiu codziennym, stąd obserwowano świadome okresowe odstępstwa od założeń diety. Wnioski. Osoby chore na celiakię stosujące dietę bezglutenową mają dobrą wiedzę żywieniową i w większości restrykcyjnie realizują założenia diety, odczuwają jednak pogorszenie jakości życia z tym związane. Konieczna jest popularyzacja wiedzy o podłożu celiakii, alergii czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten oraz roli dietoterapii w leczeniu tych schorzeń wśród społeczeństwa.

Angielski:

Introduction. The use of a gluten-free diet is based on rigorous maintaining of diet principles. To avoid hidden sources of gluten in the diet, the knowledge about potential sources of gluten, food composition and diet principles is absolutely essential. Aim. To assess nutritional knowledge and the implementation of glutenfree diet in patients with celiac disease and its impact on the quality of their lives. Material & method. A questionnaire survey was conducted among people diagnosed with celiac disease. The questions were aimed at the determination of their nutritional knowledge and the implementation of gluten-free (GF) diet principles, as well as its impact on their quality of life. A group of 56 people was examined. Results. The respondents showed good knowledge about GF diet and the market of gluten-free products. Consequently, nearly all respondents (96%) favorably evaluated the impact of the diet on the functioning of their organism. However, not all of them strictly followed the rules of GF diet, because 39% declared only partial following of the diet, and 25% of them excluded gluten only until the improvement of health and the disappearance of symptoms. For most respondents, implementation of the rules of diet still involved considerable difficulties in everyday life, hence conscious periodic deviations from the diet principles were observed. Conclusion. The majority of celiac disease patients following a glutenfree diet have good nutritional knowledge and strictly implement the rules of the diet, however they experience deterioration in the quality of life. It is necessary to popularize knowledge about the background of celiac disease, allergies or non-celiac gluten sensitivity and the role of diet therapy in treatment of these diseases in the society

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44352) wydawnictwo ciągłe #44352

Metryki

8,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 października 2018 10:08
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2021 19:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się