Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Identification of antioxidant and anti‐inflammatory peptides obtained by simulated gastrointestinal digestion of three edible insects species (Gryllodes sigillatus, Tenebrio molitor, Schistocerca gragaria).

AUT. KORESP. E. ZIELIŃSKA, AUT. B. BARANIAK, M. KARAŚ.

Opis bibliograficzny

Identification of antioxidant and anti‐inflammatory peptides obtained by simulated gastrointestinal digestion of three edible insects species (Gryllodes sigillatus, Tenebrio molitor, Schistocerca gragaria). [AUT. KORESP.] E. ZIELIŃSKA, [AUT.] B. BARANIAK, M. KARAŚ. Int. J. Food Sci. Technol. 2018 Vol. 53 Issue 11 s. 2542-2551, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.13848
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2018 Vol. 53 Issue 11, s. 2542-2551
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the effect of heat treatment of edible insects on antioxidant and anti-inflammatory activities of peptide fractions from hydrolysates obtained by in vitro gastrointestinal digestion thereof. Identification of bioactive peptides from the edible insects and their chemical synthesis were carried out as well. The highest antiradical activity against ABTS•+ and DPPH• was noted for the peptide fraction from the Gryllodes sigillatus protein preparation (EC50 value 2.75 and 6.91 μg mL−1, respectively). This fraction exhibited the strongest LOX and COX-2 inhibitory activity (IC50 value 0.13 and 0.26 μg mL−1, respectively). The peptide fraction from the Tenebrio molitor protein preparation showed the highest Fe2+ chelating ability (EC50 value 2.21 μg mL−1) and the highest reducing power (0.198). The heat treatment process has a positive effect on the antioxidant and anti-inflammatory properties of peptides. All identified and synthesised peptides from insect protein showed antioxidant and anti-inflammatory activity.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44372) wydawnictwo ciągłe #44372

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,281
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 października 2018 13:37
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 21:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się