Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional and pro-health quality of lentil and adzuki bean sprouts enriched with probiotic yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii.

Opis bibliograficzny

Nutritional and pro-health quality of lentil and adzuki bean sprouts enriched with probiotic yeast Saccharomyces cerevisiae var. boulardii. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] MONIKA KORDOWSKA-WIATER, MONIKA PYTKA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, ŁUKASZ SĘCZYK, URSZULA ZŁOTEK, IRENEUSZ KAPUSTA. Lebensm. - Wiss. Technol. 2019 Vol. 100 s. 220-226, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.10.081
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 100, s. 220-226
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study evaluated lentil and adzuki bean sprouts as carriers for S. cerevisiae var. boulardii. The highest count of yeast was found in the adzuki bean and lentil sprouts obtained from seeds soaked in inoculum and cultivated at 30 °C–1.03 × 107 CFU/g and 2.5 × 107 CFU/g, respectively. Probiotic yeast effectively survived during digestion in vitro. There was no statistically significant effect of the probiotic on mesophilic bacterial counts; however, the sprouts enriched with S. boulardii were characterized by lower mold counts (by about 99% in the lentil and adzuki bean preparations) and coliform counts (by about 92% and 71% in the lentil and adzuki bean, respectively). In the adzuki bean the highest antiradical properties were determined for the extracts obtained after gastro-intestinal digestion; however, except a potentially bioaccessible fraction, there were no significant differences between the probiotic-rich and control sprouts. Co–culture of adzuki bean sprouts and S. cerevisiae var. boulardii significantly decreased protein content in the fresh (45%) and stored sprouts (54%). Starch content and its digestibility, regardless the type of sprouts, were higher in the control sprouts. Legumes sprouts enriched with S. cerevisiae var. boulardii are a new functional food product characterized by safety and high nutritional and pro-health properties.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44430) wydawnictwo ciągłe #44430

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,006
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 listopada 2018 14:05
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2022 15:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się