Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of soybean or linseed oil with RRR-D-α-Tocopherol or Dl-α-Tocopherol acetate on quality characteristics and fatty acid profile of turkey meat.

Opis bibliograficzny

Effect of soybean or linseed oil with RRR-D-α-Tocopherol or Dl-α-Tocopherol acetate on quality characteristics and fatty acid profile of turkey meat. [AUT. KORESP.] JOANNA STADNIK, [AUT.] ANNA CZECH, KATARZYNA OGNIK. Ann. Anim. Sci. 2018 Vol. 18 Iss. 4 s. 991-1005, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2018-0035
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2018 Vol. 18 Iss. 4, s. 991-1005
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, the effect of the halved dosage of RRR-d-α-tocopherol (with respect to dl-α-to- copherol acetate) in diets containing oil rich in linoleic or α-linolenic acid (soybean or linseed oil, respectively) on the quality characteristics and fatty acid (FA) profile of turkey meat was studied. The experiment was conducted using 480 one-week-old turkey hens Big 6 line reared until the 16th week of life. The hens in Groups I and II received soybean oil added to their feed mixture, in Groups III and IV linseed oil was the source of supplementary fat. Turkeys in Groups I and III received dl-α-tocopherol acetate, whereas those in Groups II and IV RRR-d-α-tocopherol. No influence of dietary manipulation was observed on the chemical composition of turkey meat. The combined effect of the type of dietary fat and vitamin E source added to the feed was assessed us-ing the color parameters. The addition of natural vitamin E to the feed mixture with linseed oil significantly increased the proportion of PUFA in breast muscle lipids compared with the group receiving soybean oil with this form of vitamin E. The inclusion of linseed oil increased the content of α-linolenic acid and total n-3 FA concentration in both muscles, compared with the diet that contained soybean oil. This modification of FA composition led to lower n-6/n-3 ratio in both the breast and thigh muscles regardless of the dietary vitamin E source. The use of natural form of tocopherol in diets containing linseed oil may help to improve the nutritional quality of turkey meat, especially by enhancing n-3 PUFA levels with no detrimental effect of lipid addition on the chemical composition and quality of meat.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44448) wydawnictwo ciągłe #44448

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,515
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 listopada 2018 10:55
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2021 11:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się