Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Protective effect of tea against lead and cadmium-induced oxidative stress—a review.

Opis bibliograficzny

Protective effect of tea against lead and cadmium-induced oxidative stress—a review. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN. BioMetals (Dordr., Online) 2018 Vol. 31 Nr 6 s. 909-926, il., bibliogr. DOI: 10.1007/s10534-018-0153-z
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BioMetals (Dordrecht. Online) 2018 Vol. 31 Nr 6, s. 909-926
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Exposure to Cd and Pb reduces the activity of antioxidant enzymes, which points to a decrease in the antioxidant potential of the body as a result of supplying factors which enhance cellular oxidation processes. Man is exposed to the effects of toxic metals because they are present in the environment, including in food. Since no effective ways to reduce the concentrations of Cd an Pb in food exist, studies are undertaken to develop methods of reducing their toxic effect on the body through chelating these metals using nutrients (which reduces their absorption by tissues) or increasing the oxidative capacity of the body (which decreases the possibility of inducing oxidative damage to internal organs). Studies performed on laboratory animals have shown that the use of tea infusions fulfil both functions.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44489) wydawnictwo ciągłe #44489

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,455
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 listopada 2018 11:04
Ostatnia aktualizacja:19 listopada 2021 14:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się