Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Antagonistic bacteria in the soil after Daucus carotaL. cultivation.

Opis bibliograficzny

Antagonistic bacteria in the soil after Daucus carotaL. cultivation. [AUT.] ELŻBIETA PATKOWSKA. Plant, Soil Environ. (Print) 2018 Vol. 64 No 3 s.120-125, il., bibliogr., sum. DOI: 10.17221/42/2018-PSE
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PLANT SOIL AND ENVIRONMENT 2018 Vol. 64 No 3, s.120-125
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The studies determined the effect of bacteria Bacillus spp. and Pseudomonas spp. isolated from the soil after carrot cultivation on pathogenic fungi Altenaria dauci, A. radicina, Fusarium oxysporum, F. solani, Rhizoctonia solani and Sclerotinia sclerotiorum. A field experiment on carrot cultivation considered different intercrop plants (rye, buckwheat, white mustard, sunflower). Rye and buckwheat were the most conducive to the growth of Bacillus spp. and Pseudomonas spp. Those bacteria were the most effective in inhibiting the growth of F. solani, F. oxysporum andR. solani. The antagonistic effect of soil-borne Bacillus spp. and Pseudomonas spp. towards the tested fungi was the largest after the application of rye and white mustard as intercrop plants in the cultivation of carrot. Buckwheat and sunflower showed a slightly smaller influence on the antagonistic activity of the studied bacteria. Bacillus ssp. had a significantly lesser antagonistic effect than Pseudomonas ssp.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44541) wydawnictwo ciągłe #44541

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,337
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 listopada 2018 08:38
Ostatnia aktualizacja:3 lutego 2022 12:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się