Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Selenium improves physiological responses and nutrient absorption in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salinity.

Opis bibliograficzny

Selenium improves physiological responses and nutrient absorption in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salinity. [AUT.] BASIR ATARODI, [AUT. KORESP.] AMIR FOTOVAT, [AUT.] REZA KHORASSANI, PAYMAN KESHAVARZ, BARBARA HAWRYLAK. Toxicol. environ. chem. 2018 Vol.100 Issue 4 s. 440-451, il., bibliogr.,sum. DOI: 10.1080/02772248.2018.1529235
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Toxicological & Environmental Chemistry 2018 Vol.100 Issue 4, s. 440-451
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Salinity is a serious limiting factor for crop growth and production. The present study was conducted to investigate the response of wheat grown at salinities of 0.12, 0.30 and 0.60 S m−1 on soil supplemented with 0, 0.5, 1 and 4 mg kg−1 Se as selenite. Chlorophyll a and b, carotenoid contents, Fe, Zn and Se in shoots as well as shoot dry weight were negatively affected by increased salinity. Se had a dual effect: at 0.5 mg kg−1, chlorophyll b, proline, and shoot Fe content were increased, catalase activity was stimulated; there was no effect on Zn content and shoot dry weight. At the two higher concentrations, Se led to decreases in chlorophyll content, nutrient concentration, and shoot dry weight. Thus, moderate addition of Se to soil could be a strategy to improve physiological responses and micronutrient status in wheat under salinity stress.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44559) wydawnictwo ciągłe #44559

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,971
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 grudnia 2018 14:25
Ostatnia aktualizacja:15 lutego 2022 09:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się