Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) –innowacyjny surowiec o bogatych właściwościach leczniczych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wzrost zachorowań na choroby cywilizacyjne skłania naukowców do poszukiwania nowych źródeł substancji prozdrowotnych, przede wszystkim pochodzenia naturalnego. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) uważany jest za najstarsze warzywo świata. Jego walory smakowe oraz niska wartość energetyczna pozwalają na szerokie zastosowanie w kuchni. Jadalną częścią karczocha jest nierozwinięty pąk kwiatowy. Spożywany jest głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie zlokalizowana jest większa część jego upraw. Karczoch jest surowcem bogatym w polifenole – cynarynę, luteolinę, zawiera także duże ilości inuliny. Z karczocha produkuje się ekstrakty etanolowe i wodne, które są obecnie ogólnodostępne. Wykazują one wiele udokumentowanych aktywności wspomagających leczenie hipercholesterolemii, stresu oksydacyjnego, schorzeń wątroby, niestrawności czy stanów zapalnych. Trwają badania nad wykorzystaniem ekstraktów z karczocha w terapii nowotworów.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 7 grudnia 2018 12:31 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 listopada 2021 14:39 |