Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ odmiany i podkładki na wzrost i plonowanie czereśni.

Opis bibliograficzny

Wpływ odmiany i podkładki na wzrost i plonowanie czereśni. [AUT. KORESP.] MAGDALENA KAPŁAN, [AUT.] IWONA SZOT, BOHDAN DOBRZAŃSKI, PIOTR BARYŁA, TOMASZ LIPA, KAMILA KLIMEK. Acta Agrophys. 2018 Vol. 25 Nr 4 s. 449-459, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.31545/aagr/100393
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrophysica 2018 Vol. 25 Nr 4, s. 449-459
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Abstract. The research objective was assessment of growth and yielding of four cultivars of sweet cherry trees grafted on two rootstocks. The studies were carried out over the years 2011-2013 in the orchard located in the Sandomierska Upland area. The research material included four 3 to 5 years old sweet cherry trees of `Kordia`,`Regina`,`Summit`,`Vanda` cvs budded onto GiSelA 5 and Colt rootstocks. The growth of four sweet cherry cultivars estimated by the trunk cross-sectional area, volume of the crown, cropping efficiency coefficient and productivity of the crown significantly depended on a cultivar and rootstock type. On average, the ‘Summit’ cv. trees produced the significantly highest yields throughout the study period, whereas ‘Kordia’ and ‘Vanda’ the significantly lowest. The trees grafted on the GiSelA 5 rootstock had the significantly decreased trunk cross-sectional area and the crown volume together with significantly higher cropping efficiency coefficient, productivity of the crown and average yielding over the research period as compared to the trees developed on the Colt rootstock. The significantly highest fruit and stone weight was determined for the ‘Regina’ cv. The sweet cherry fruit of ‘Kordia’ and ‘Regina’ cultivars showed a significantly higher extract content as against the others. A rootstock type did not affect significantly sweet cherry fruit and stone weight, stone percentage in fruit or extract content

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44632) wydawnictwo ciągłe #44632

Metryki

14,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 grudnia 2018 12:30
Ostatnia aktualizacja:23 czerwca 2021 08:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się