Effects of L-carnitine on morphology and cellular parameters of hen erythrocytes.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of our study was to determine the influence of L-carnitine (L-CAR) on the cellular parameters of hen erythrocytes during a 48 hour exposure to L-CAR at concentrations of 25, 50 and 100 μg/mL in nutrient-deficient medium. Cell morphology, haemolysis, caspase 3/7 activity and glucose uptake (GU) were determined. The results showed a lower percentage of apoptotic cells and decreased haemolysis of erythrocytes treated for 48 hours at all the concentrations of L-CAR. The amino acid at 50 μg/mL inhibited the activity of proapoptotic caspase 3/7; however, it increased GU. In contrast, caspase 3/7 level was increased but GU was decreased in erythrocytes treated with 100 μg/mL of L-CAR when compared to the control. It may be hypothesized that reduction of apoptotic changes in hen erythrocytes may result from increased GU.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 4 stycznia 2019 10:01 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 17 sierpnia 2021 13:45 |