Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Peklowanie mięsa.

Opis bibliograficzny

Peklowanie mięsa. [AUT.] PAWEŁ SOBCZAK, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, KLAUDIA WOŁYŃCZUK. Gosp. Mięs. 2018 Nr 5 s.14-16, il.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2018 Nr 5, s.14-16
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

Peklowanie przeprowadza się przed obróbką termiczną mięsa, np. przed wędzeniem i w zależności od zastosowanej metody może trwać nawet kilka dni. Największy udział w składzie mieszanek peklujących mięsa ma sól kuchenna. Poza solą dodawane są azotany lub azotyny, wielofosforany, kwas askorbinowy, cukry oraz coraz częściej zioła. Dodatki ziołowe mogą występować w postaci naturalnej, ekstraktów przypraw lub olejków eterycznych. Peklowanie nadaje mięsu jasną czerwoną barwę, odpowiedni aromat i smak oraz trwałość.

Angielski:

The curing is carried out before the meat is heat treated, e.g. before smoking, and may take up to several days depending on the method used. The largest share in the composition of meat curing mixes is table salt. Herbs are added more and more often in addition to salt, nitrates or nitrites, polyphosphates, ascorbic acid and sugars. Herbal supplements may be in the natural form, as extracts of spices and essential oils. The curing imparts to meat bright red colour, the right aroma and taste as well as durability.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44694) wydawnictwo ciągłe #44694

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 stycznia 2019 08:28
Ostatnia aktualizacja:11 stycznia 2022 08:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się