Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Prudent-Active and fast-food-sedentary dietary-lifestyle patterns: The association with adiposity, nutrition knowledge and sociodemographic factors in polish teenagers -The ABC of Healthy Eating Project.

Opis bibliograficzny

Prudent-Active and fast-food-sedentary dietary-lifestyle patterns: The association with adiposity, nutrition knowledge and sociodemographic factors in polish teenagers -The ABC of Healthy Eating Project. [AUT.] LIDIA WADOLOWSKA, JADWIGA HAMULKA, JOANNA KOWALKOWSKA, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA KOSTECKA, [AUT.] KATARZYNA WADOLOWSKA, RENATA BIEZANOWSKA-KOPEC, EWA CZARNIECKA-SKUBINA, WITOLD KOZIROK, ANNA PIOTROWSKA. Nutrients 2018 Vol. 10, Issue 12 s. 1-18 art. no.: 1988, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu10121988
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2018 Vol. 10, Issue 12, s. 1-18 art. no.: 1988
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In Prudent-Active, the chance of central obesity (waist-to-height ratio ≥0.5) was lower by 47% and overweight/obesity was lower by 38% or 33% (depending on which standard was used: International Obesity Task Force, 2012: BMI (body mass index)-for-age ≥ 25 kg/m2 or Polish standards, 2010: BMI-for-age ≥ 85th percentile) when compared with the notPrudent-notFast-food-lowActive pattern. In Fast-food-Sedentary, the chance of central obesity was 2.22 times higher than the Prudent-Active pattern. The study identified a set of characteristics that decreased the risk of general and central adiposity in teenagers, which includes health-promoting behaviours related to food, meal consumption and lifestyle. Avoiding high-energy dense foods is insufficient to prevent obesity, if physical activity and the consumption frequency of health-promoting foods are low and breakfast and a school meal are frequently skipped. The results highlight the importance of the nutrition knowledge of teenagers in shaping their health-promoting dietary habits and active lifestyle to decrease adiposity risk and negative aspects of lower family affluence which promotes unhealthy behaviours, both related to diet and lifestyle.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44695) wydawnictwo ciągłe #44695

Metryki

35,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,171
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 stycznia 2019 08:34
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się