Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Parametry krzepliwości mleka krów lokalnych ras polskich i włoskich w aspekcie wytwarzania serów regionalnych (Coagulation parameters of milk of cows of Polish and Italian local breeds in the aspect of regional cheeses production)

Opis bibliograficzny

Parametry krzepliwości mleka krów lokalnych ras polskich i włoskich w aspekcie wytwarzania serów regionalnych (Coagulation parameters of milk of cows of Polish and Italian local breeds in the aspect of regional cheeses production). [AUT.] PATRYCJA DOPIERALSKA, JOANNA BARŁOWSKA, ANNA TETER, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ANETA BRODZIAK, JOLANTA KRÓL, JERZY GNYP. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 2018 Vol.36 Issue 3 s. 5-14, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/jasbb x.2018.3.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Większość ras bydła występujących w Europie to rasy rodzime, tzn. utrzymywane lokalnie w obrębie jednego państwa. W Polsce utrzymywane są 4 rodzime rasy bydła, tj. polska czerwona, białogrzbieta, polska czarno-biała i polska czerwono-biała. We Włoszech natomiast są zarejestrowane aż 23 rasy,m.in. modenese, montana, modicana, oropa, reggiana, rendena i sarda.Dotychczasowe badania wskazują, że mleko krów ras rodzimych charakteryzuje się korzystniejszym składem i lepszymi parametrami technologicznymi doprodukcji serów w porównaniu zrasamiwysoko produkcyjnymi.Ze względu na mniejszą produktywność ras lokalnych w wielu krajach UE, m.in. we Włoszech, są one promowane poprzez wytwarzanie z pozyskiwanych od nich surowców regionalnych produktów,wyróżnianych specjalnym znakiem jakości i objętych ochroną unijną. Polska powinna zatem korzystać z tych wzorców i wykorzystywać mleko krów ras lokalnych do wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych, w tym serów.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44731) wydawnictwo ciągłe #44731

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2019 12:41
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2021 17:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się