Plant extracts containing phenolic compounds and their antioxidant activity (Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Oceniono zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z cebuli (Allium cepa L.), czosnku (Allium sativum L.), mięty zielonej (Mentha spicata) i mięty pieprzowej (Mentha × piperita). Wszystkie ekstrakty wykazały szeroki zakres całkowitej zawartości polifenoli od 15,10 do 83,90 mg GAE 100 g–1 równoważnika kwasu galusowego, oraz całkowitej zawartości flawonoidów, średnio 0,50 do 9,2 mg ∙ 100 g–1 odpowiednik katechiny. Aktywność przeciwutleniającą (AA) oznaczono przez pomiar siły wychwytywania 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylem (DPPH). Aktywność wychwytywania rodników DPPH (wartości IC50) różnych ekstraktów wahała się od 29,9 do 73,4%. Wyniki badań laboratoryjnych analizowano statystycznie, stosując odpowiednie metody statystyczne.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 14 stycznia 2019 08:50 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 14 lutego 2022 08:05 |