Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plant extracts containing phenolic compounds and their antioxidant activity (Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna)

Opis bibliograficzny

Plant extracts containing phenolic compounds and their antioxidant activity (Ekstrakty roślinne zawierające związki fenolowe i ich aktywność antyoksydacyjna). [AUT.] SEBASTIAN BALANT, SEBASTIAN GÓRSKI, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT.] MAGDALENA WALASEK. Agronomy Science 2018 Vol. 73 Nr 4 s. 37-44, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asx.2018.4.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Oceniono zawartość polifenoli, flawonoidów i aktywność antyoksydacyjną ekstraktów z cebuli (Allium cepa L.), czosnku (Allium sativum L.), mięty zielonej (Mentha spicata) i mięty pieprzowej (Mentha × piperita). Wszystkie ekstrakty wykazały szeroki zakres całkowitej zawartości polifenoli od 15,10 do 83,90 mg GAE 100 g–1 równoważnika kwasu galusowego, oraz całkowitej zawartości flawonoidów, średnio 0,50 do 9,2 mg ∙ 100 g–1 odpowiednik katechiny. Aktywność przeciwutleniającą (AA) oznaczono przez pomiar siły wychwytywania 2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylem (DPPH). Aktywność wychwytywania rodników DPPH (wartości IC50) różnych ekstraktów wahała się od 29,9 do 73,4%. Wyniki badań laboratoryjnych analizowano statystycznie, stosując odpowiednie metody statystyczne.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44753) wydawnictwo ciągłe #44753

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2019 08:50
Ostatnia aktualizacja:14 lutego 2022 08:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się