Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.) (Capsaicinoids yield from fruits of two cultivars of hot peppers (Capsicum annuum L.))

Opis bibliograficzny

Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.) (Capsaicinoids yield from fruits of two cultivars of hot peppers (Capsicum annuum L.)). [AUT.] HALINA BUCZKOWSKA, [AUT. KORESP.] ANDRZEJ SAŁATA, [AUT.] HELENA ŁABUDA, AGNIESZKA NAJDA. Agronomy Science 2018 Vol. 73 Nr 4 s. 73-82, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asx.2018.4.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The hot pepper fruits have a specific sharp and sour taste, which is conditioned by the presence of capsaicinoids. The aim of this study was to evaluate the marketable yield and yield of Capsici fructus of different parts of the fruit of Polish cultivars 'Bronowicka Ostra' and 'Orkan' as well as the yield of capsaicinoids. The highest average share in the marketable yield structure of each different parts of pepper fruit was shown by pericarp yield – 76.5%, placenta yield – 10.8%, seeds yield – 8.4% and peduncle yield – 4.3%. Average marketable yield of hot pepper fruits was 23.09 t·ha–1, Capsici fructus yield – 3.252 t·ha–1 and capsaicinoids yields: capsaicin – 0.566 kg·ha–1, dihydrocapsaicin – 53.7 g·ha–1.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44763) wydawnictwo ciągłe #44763

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 stycznia 2019 08:23
Ostatnia aktualizacja:7 lutego 2022 09:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się