Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Dietary intake and content of Cu, Mn, Fe, and Zn in selected cereal products marketed in Poland.

Opis bibliograficzny

Dietary intake and content of Cu, Mn, Fe, and Zn in selected cereal products marketed in Poland. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] EDYTA KOWALCZUK-VASILEV, KATARZYNA KWIATKOWSKA, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, BOŻENA KICZOROWSKA, RENATA KLEBANIUK, WIOLETTA SAMOLIŃSKA. Biol. Trace Elem. Res. 2019 Vol. 187 Issue 2 s. 568-578, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s12011-018-1384-0
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2019 Vol. 187 Issue 2, s. 568-578
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper aims to verify whether cereal products are a good source of Cu, Mn, Fe, and Zn in the diets of Poles. The study material comprised of 445 cereal products including baked goods, breakfast cereals and groats, pasta, and rice. Products that required culinary treatment (pasta, groats, rice) were boiled in drinking quality water as recommended by the producer. The content of Cu, Mn, Fe, and Zn was determined by using the FAAS method. The average content of microelements in the analyzed products can be represented as Fe (17.9 mg kg−1 ± 10.3) > Zn (12.4 mg kg−1 ± 5.2) > Mn (9.6 mg kg−1 ± 6.7) > Cu (3.9 mg kg−1 ± 2.9). Considering the daily requirement of the analyzed minerals among adult Poles, it was determined that cereal products supply 58% RDA Cu, 61% AI Mn (men)–78% AI Mn (women), 19% RDA Fe (women)–34% RDA Fe (men), and 16% RDA Zn (men)–22% RDA Fe (women). Baked goods account for as much as about 90% of all Cu, Mn, Fe, and Zn consumed as cereal products in a daily diet. Based on the results, it can be concluded that cereal products are the main source of Cu, Mn, Fe, and Zn in the diets of Poles. In connection with low assimilability of minerals, they should not be considered the fundamental source of those microelements in the diets of Poles.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44764) wydawnictwo ciągłe #44764

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,639
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 stycznia 2019 08:25
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 13:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się