Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physical properties of seeds of eleven fir species.

Opis bibliograficzny

Physical properties of seeds of eleven fir species. [AUT. KORESP.] ZDZISŁAW KALINIEWICZ, [AUT.] PIOTR MARKOWSKI, ANDRZEJ ANDERS, KRZYSZTOF JADWISIEŃCZAK, ZBIGNIEW ŻUK, ZBIGNIEW KRZYSIAK. Forests 2019 Vol. 10 Iss. 2 art. number 142, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/f10020142
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Forests 2019 Vol. 10 Iss. 2, art. number 142
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Research Highlights: The correlations between seed mass and the remaining physical properties were determined in selected fir species, and a method for seed sorting was proposed to promote uniform germination and emergence. Background and Objectives: Information about the variation and correlations between the physical properties of seeds is essential for designing and modeling seed processing operations such as seed separation. The aim of this study was to determine the range of variation in the physical properties of seeds in eleven fir species, and to analyze the correlations between these parameters to improve the seed sorting process. Materials and Methods: Terminal velocity, thickness, width, length, the angle of external friction and mass were determined in the seeds of 11 fir species. The measured parameters were used to calculate the geometric mean diameter, three aspect ratios, sphericity index and the specific mass of each seed. Results: The seeds of Sierra white fir where most similar, whereas the seeds of balsam fir differed most considerably from the seeds of the remaining fir species. In the majority of the analyzed fir species, seed mass was most strongly correlated with terminal velocity, followed by thickness. Conclusions: Fir seeds should be sorted primarily with the use of mesh sieves with longitudinal openings to obtain fractions with similar seed mass and to eliminate the need for dewinging.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44928) wydawnictwo ciągłe #44928

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,221
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 lutego 2019 09:25
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:29

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się