Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.).

Opis bibliograficzny

Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.). [AUT.] ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, KINGA LIS, ALEKSANDRA KUBAT-SIKORSKA. Herbalism 2018 nr 1(4) s. 52-64, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.12775/HERB.2018.005
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Herbalism 2018 nr 1(4), s. 52-64
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Mięty (Mentha sp.) są roślinami łatwo krzyżującymi się, dzięki czemu w prosty sposób można otrzymać hybrydy oraz nowe odmiany o zmodyfikowanych walorach smakowo-zapachowych wykazujących zapach oraz smak przypominający popularne owoce lub produkty spożywcze. W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej suszonych liści mięty. Analizie poddano 8 smakowo-zapachowych odmian mięt: pieprzową (M. × piperita L. 'Multimentha'), grejpfrutową (M. × piperita L. 'Grapefruit'), jabłkową (M. rotundifolia (L.) Huds.), pomarańczową (M. × piperita L. 'Granada'), czekoladową (M. × piperita L. 'Chocolate'), truskawkową (M. × piperita L. 'Almira'), jagodowo-śmietankową (Mentha × 'Berries & Cream'), ananasową (M. suaveolens Ehrh.). Wśród badanych mięt największą intensywnością zapachu cechuje się mięta pieprzowa, natomiast najmniejszą – mięta jabłkowa. Profile sensoryczne badanych odmian mięty okazały się bardzo zróżnicowane: w przypadku mięty truskawkowej, jagodowo-śmietankowej oraz ananasowej jednym z najbardziej wyczuwalnych zapachów był deskryptor ziołowy. Mięta pieprzowa, jabłkowa i cze-koladowa charakteryzowały się najintensywniejszym deskryptorem mentolowym. W przypadku mięty pomarańczowej i grejpfrutowej najbardziej wyczuwalny był zapach cytrusowy. W ocenie hedonistycznej najwięcej pozytywnych ocen uzyskała mięta pieprzowa, najwięcej negatywnych natomiast mięta ananasowa. Różnorodność właściwości aromatycznych i smakowych badanych odmian mięt wskazuje na możliwość różnorodnego ich wykorzystania.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Bez utworów zależnych (CC-BY-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44983) wydawnictwo ciągłe #44983

Metryki

1,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 marca 2019 15:05
Ostatnia aktualizacja:4 stycznia 2022 11:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się