Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of copper nanoparticles and copper (II) salt on redox reactions and epigenetic changes in a rat model.

Opis bibliograficzny

The effect of copper nanoparticles and copper (II) salt on redox reactions and epigenetic changes in a rat model. [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, JERZY JUŚKIEWICZ, ZENON ZDUŃCZYK, KRZYSZTOF TUTAJ, RADOSŁAW SZLĄZAK. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (1986) 2019 Vol. 103 Iss. 2 s. 675-686, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jpn.13025
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2019 Vol. 103 Iss. 2, s. 675-686
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to evaluate the effects of a diet containing different levels of Cu in two different chemical forms (carbonate and nanoparticles) on redox reactions and epigenetic changes in a rat model. For 4 weeks, five experimental groups (eight rats in each) were fed diets with two dosages of added Cu (standard—6.5 mg/kg or half of the standard dosage—3.25 mg/kg, and as a negative control no additional Cu in the mineral mixture) in two forms (standard—CuCO3 and copper nanoparticles). Addition of Cu nanoparticles resulted in higher Cp (ceruloplasmin) activity and LOOH (lipid peroxides) and MDA (malondialdehyde) content, as well as decrease the CAT (catalase) activity and level of PC (protein carbonyl), 3‐NT (3‐nitrotyrosine), 8‐OHdG (8‐hydroxydeoxyguanosine), GSH + GSSG (total glutathione) and DNA methylation. Reducing the dose of copper resulted in a decrease in the level of LOOH and GSH + GSSG as well as CAT activity, but increased the level of PC and methylated DNA. Based on these evidence, we concluded that addition of copper nanoparticles in the diet reduces protein oxidation and nitration as well as DNA oxidation and methylation. Lowering the level of Cu in the diet increases the oxidation of proteins and DNA methylation.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45003) wydawnictwo ciągłe #45003

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,597
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 marca 2019 09:34
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się