Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Topinambur – new possibilities for use in a supplementation diet.

Opis bibliograficzny

Topinambur – new possibilities for use in a supplementation diet. [AUT. KORESP.] ALEKSANDRA SZEWCZYK, [AUT.] MIROSŁAW ZAGAJA, JAROSŁAW BRYDA, URSZULA KOSIKOWSKA, DAGMARA STĘPIEŃ-PYŚNIAK, STANISŁAW WINIARCZYK, MARTA ANDRES-MACH. AAEM. Ann. Agric. Environ. Med. 2019 Vol. 26 Nr 1 s. 24-28, il., bibliogr., sum. DOI: 10.26444/aaem/102767
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus Linne) is a tuberous perennial plant of the Asteraceae family, which originates from North America, and is also known as wild sunflower or topinambur (TPB). It is characterized by good tolerance to frost, drought and poor soil, strong resistance to pests and plant diseases. For ages it was cultivated due to being both an edible tuber and having healing properties. In folk medicine, TPB leaves are used for the treatment of bone fractures and pain. TPB tubers are rich in sugar and have therefore been used for the production of functional food ingredients, such as inulin. Moreover, TPB is one of the potential crops for bioenergy production, such as bioethanol, biobuthanol and biodiesel, and chemicals (lactic acid, butyric acid). A number of bioactive compounds from the above ground parts of this plant have been isolated which have demonstrating antifungal, antioxidant and anticancer activities. In recent years, a number of animal experiments have been carried out to assess the health properties of TPB. Obtained results show that TPB possess a wide spectrum of medical applications, e.g. reduction in the levels of plasma glucose, total cholesterol and triglyceride. Interestingly, TPB has been shown to be a valuable alternative source of prebiotic compounds. This review article presents recent scientific reports on the chemical and biological properties of TPB and its potential use as a prebiotic diet supplement.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45012) wydawnictwo ciągłe #45012

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,982
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 marca 2019 14:01
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2022 14:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się