Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional quality of fresh and stored legumes sprouts – Effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment.

Opis bibliograficzny

Nutritional quality of fresh and stored legumes sprouts – Effect of Lactobacillus plantarum 299v enrichment. [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, ANNA JAKUBCZYK, JUSTYNA BOCHNAK, MAŁGORZATA SIKORA, JOANNA SULIBURSKA. Food Chem. 2019 Vol. 288 s. 325-332, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.02.135
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2019 Vol. 288, s. 325-332
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Nutrient content and digestibility as well as factors with a potentially negative effect on these parameters were studied in legume sprouts enriched with L. plantarum 299v. The nutrient digestibility and contents were not strongly affected by the co-culture of the probiotic and sprouts. The highest digestibility of starch was observed for adzuki bean preparations (from 91.6% to 95.5%), while the lowest value was noted for soybean preparations (from 49.6% to 60.8%). A slight decrease in starch digestibility was observed in adzuki and soybean sprouts enriched with the probiotic (by about 5% and 7% respectively). An increase in starch digestibility was noted in lentil and mung bean sprouts. A key influence on protein digestibility was exerted by the activity of trypsin and chymotrypsin inhibitors. Generally, there was no negative effect of the studied factors on starch digestibility. Most importantly, the control and probiotic-rich sprouts retained high quality after cold storage.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45042) wydawnictwo ciągłe #45042

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,306
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 marca 2019 12:09
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2022 16:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się