Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of arachidonic and jasmonic acid elicitation on the content of phenolic compounds and antioxidant and anti-inflammatory properties of wheatgrass (Triticum aestivum L.).

Opis bibliograficzny

Effect of arachidonic and jasmonic acid elicitation on the content of phenolic compounds and antioxidant and anti-inflammatory properties of wheatgrass (Triticum aestivum L.). [AUT.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT. KORESP.] URSZULA SZYMANOWSKA, [AUT.] ANNA JAKUBCZYK, MAŁGORZATA SIKORA, MICHAŁ ŚWIECA. Food Chem. 2019 Vol. 288 s. 256-261, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2019.02.124
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2019 Vol. 288, s. 256-261
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of elicitation with arachidonic and jasmonic acids on the production of phenolic compounds as well as the antioxidant and anti-inflammatory properties of phenolic extracts of wheatgrass was evaluated. The qualitative and quantitative analysis of phenolic compounds carried out with the UPLC-MS technique indicated that luteolin and apigenin derivatives were the dominant flavonoids, while ferulic acid derivatives and syringic acid were the main components in the phenolic acid fraction in the wheatgrass. No qualitative changes in the examined phenolic compounds were observed in the case of the control and elicited plants, while there was an increase in the content of some compounds. The antioxidant activity increased in the elicited samples (with the exception of reducing power) and this elevation was partially correlated with the increase in the polyphenol content in the studied plants. Elicitation with 0.01 µM arachidonic acid also caused improvement of potential anti-inflammatory properties of the wheatgrass.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45043) wydawnictwo ciągłe #45043

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,306
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 marca 2019 12:16
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2022 10:20

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się