Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of nitrogen dose and harvesting date on the yield and biological value of raw garden savory (Satureja hortensis l.) of saturn cv.

AUT. NATALIA SKUBIJ, AUT. KORESP. KATARZYNA DZIDA.

Opis bibliograficzny

Influence of nitrogen dose and harvesting date on the yield and biological value of raw garden savory (Satureja hortensis l.) of saturn cv. [AUT.] NATALIA SKUBIJ, [AUT. KORESP.] KATARZYNA DZIDA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2019 Nr 18 (1) s.171-180, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2019.1.17
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Garden savory (Satureja hortensis L.) is an aromatic spice plant commonly used in the food and pharma-ceutical industries. Biological value of this plant is influenced by biotic and abiotic conditions, which in-clude fertilization and date of harvesting. The research was aimed at determining the effect of differentiated nitrogen fertilization (nitrogen doses 0, 4, 8, 12, 16 g·m–2) and different harvesting time (initial flowering and full flowering phase) on yield of fresh plant weight, yield of essential oils, dry matter, protein, L-ascorbic acid contents in the raw material of garden savory of Saturn cv. The highest yield of fresh mass and essential oil was recorded in the herb harvested in the initial flowering phase after applying the highest doses of nitrogen. The obtained results allow to conclude that the greatest influence on the content of L-ascorbic acid in the herb had a dose of 4 g N∙m–2 in both examined dates. The highest amount of protein and dry matter was found in savory raw material after applying the highest dose of nitrogen in the full flowering phase.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45053) wydawnictwo ciągłe #45053

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,616
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 marca 2019 09:59
Ostatnia aktualizacja:14 czerwca 2022 12:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się