Nutritive value and mineral composition of husked and naked spring wheat species in relation to cultivation technology.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The test material originated from a field experiment conducted in 2011–2013, at the Experimental Farm in Felin (51°22ʹ N, 22°64ʹ E), which belongs to the University if Life Sciences in Lublin. A two-factor experiment was conducted in randomised blocks with 4 replicates. The chemical composition of grain of 4 spring wheat species was analysed: common wheat (Triticum aestivum ssp. aestivum L.) cv. Parabola, durum wheat (Triticum durum Desf.) cv. SMH 87, spelt (Triticum aestivum ssp. spelta (L.) Thell.) cv. Blauer Samtiger, and emmer wheat (Triticum dicoccum (Schrank, Schubler) line PL 24062 (material acquired from the National Centre of the Plant Gene Pool), grown at different production technology intensity (medium and high level of cultivation technology). The analyses on wheat grain included the content of total protein, crude ash, crude fat, crude fibre, carbohydrates, phosphorus, potassium, magnesium, calcium, copper, iron, manganese and zinc. The results were subjected to an analysis of variance, while the differences were estimated by the Tukey’s test at the significance level of p = 0.05. The were calculated coefficients of variation (CV, %). Irrespective of the level of cultivation technology, husked wheats had higher quality parameters compared to naked cultivars. Emmer wheat was characterised by the highest content of proteins, ash, and macro and microelements in the grain and the spelt wheat cultivar Blauer Samtiger was characterised by the highest fat content. Compared to the husked species, the common wheat cultivar Parabola had the lowest content of proteins and ash, and a low content of macro and microelements. Both the husked and the naked wheats had better quality parameters in treatments with more intensive cultivation technology.
Materiał do badań pochodził z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2011– 2013 w Gospodarstwie Doświadczalnym Felin (51°22ʹ N, 22°64ʹ E), Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Doświadczenie dwuczynnikowe przeprowadzono metodą bloków losowanych w 4 powtórzeniach. Badano skład chemiczny ziarna 4 gatunków: pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. aestivum L.) – odmiana Parabola, pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) – odmiana SMH87, orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta (L.) Thell.) – odmiana Bauer Samtiger i płaskurki (Triticum dicoccum (Schrank, Schubler) linia PL 24062 (materiał pozyskany z Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych) w warunkach zróżnicowanej intensywności technologii produkcji (przeciętny poziom agrotechniki i wysoki poziom agrotechniki). W ziarnie określono zawartość: białka ogółem, popiołu całkowitego, tłuszczu surowego, włókna surowego, węglowodanów, fosforu, potasu, magnezu, wapnia, miedzi, żelaza, manganu i cynku. Wyniki poddano analizie wariancji, natomiast różnice oszacowano testem Tukeya na poziomie istotności p=0,05. Obliczono współczynniki zmienności (CV w %). Niezależnie od poziomu agrotechniki pszenice oplewione uzyskały wyższe parametry jakościowe w porównaniu z nieoplewionymi. Pszenica płaskurka cechowała się najwyższą zawartością białka i popiołu, makro i mikroelementów w ziarnie a pszenica orkiszowa Blauer Samtiger wyróżniała się najwyższą zawartością tłuszczu. Odmiana pszenicy zwyczajnej Parabola w porównaniu z gatunkami oplewionymi uzyskała najniższą zawartość białka i popiołu, cechowała się także niską zawartością składników mineralnych.. Lepsze parametry jakościowe zarówno pszenice oplewione jak i nagoziarniste uzyskały na obiektach z intensywniejszą technologią.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 marca 2019 11:29 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 30 stycznia 2022 16:41 |