Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of grape seed extract as a natural antioxidant additive in dry-cured pork neck technology.

Opis bibliograficzny

Use of grape seed extract as a natural antioxidant additive in dry-cured pork neck technology. [AUT. KORESP.] JUSTYNA LIBERA, [AUT.] ANNA KONONIUK, PAULINA KĘSKA, KAROLINA WÓJCIAK. Biotechnol. Food Sci. 2018 Vol. 82 nr 2 s. 141-150, il.,bibliogr.,sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Biotechnology and Food Sciences 2018 Vol. 82 nr 2, s. 141-150
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The grape seeds, which are the post-production waste of juices and wine production, are a rich source of biologically active compounds. The polyphenol compounds present in seeds can be used in the technology of new products of animal origin as a source of natural antioxidants. The effect of three levels (0.1, 0.2 and 0.5%) 40% (v/v) ethanol extract of grape seed (GSE) quality of dry-cured pork neck was tested. Meat product colour, pH value, water activity, free fatty acid (FFA) content and TBARS index were evaluated. The obtained results indicate that the addition of the extract decreased oxidation intensity dry-cured neck during ripening. The treatment with higher concentrations of extracts showed greater lipid stability than that of the lot with 0.1%. The three levels of GSE extract did not influence pH, water activity and colour significantly. This study indicates that the GSE extract was an effective inhibitor of lipid hydrolysis, and at an additive concentration of at least 0.2% limited the oxidative processes occurring in meats during ripening. Therefore, it may be used in dry-cured pork neck to improve the oxidative stability of meat products for the consumers.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45108) wydawnictwo ciągłe #45108

Metryki

8,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 kwietnia 2019 15:23
Ostatnia aktualizacja:18 listopada 2021 22:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się