Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of production parameters on the content of polyphenolic compounds in extruded porridge enriched with chokeberry fruit (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott).

Opis bibliograficzny

Influence of production parameters on the content of polyphenolic compounds in extruded porridge enriched with chokeberry fruit (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott). [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, GABRIELA WIDELSKA, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, [AUT.] KAMILA KASPRZAK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MARTA OLECH, RENATA NOWAK, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, GRZEGORZ JÓŹWIAK, MONIKA WAKSMUNDZKA-HAJNOS. Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 166-176, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/chem-2019-0019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 166-176
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Chokeberry fruit (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) is known for its antioxidant properties and generally beneficial impact on human health. The aim of the research was to produce innovative corn porridge with a different content of chokeberry fruit percentage-wise and to test it to determine the content of polyphenolic compounds, including flavonoids and individual free phenolic acids, and determine the antioxidant properties of analysed extracts. One of the objectives was also to identify the optimum porridge production parameters, including, among other things, the rotational speed of the extruder screw during the extrusion process. Obtained results showed that an increased content of chokeberry fruit in porridge enhances its antioxidant properties, as well the content of polyphenols, flavonoids, and free phenolic acids. The greatest free radicals scavenging activity by all extracts was reported after 10 minutes of the process. The results of the above study demonstrate that extruded porridge enriched with chokeberry fruit have a potential for becoming a good source of natural antioxidants, and the extrusion process at 80 rpm does not degrade the tested active compounds.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45112) wydawnictwo ciągłe #45112

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,216
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 kwietnia 2019 08:29
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2021 11:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się