Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Gentisic acid, salicylic acid, total phenolic content and cholinesterase inhibitory activities of red wines made from various grape varieties.

Opis bibliograficzny

Gentisic acid, salicylic acid, total phenolic content and cholinesterase inhibitory activities of red wines made from various grape varieties. [AUT. KORESP.] A. STÓJ, [AUT.] D. SZWAJGIER, E. BARANOWSKA-WÓJCIK, D. DOMAGAŁA. S. Afr. J. Enol. Vitic. 2019 Vol. 40 No 1 s. 1-12, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21548/40-1-2885
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Alzheimer’s disease is characterised by a decrease in acetylcholine (ACh) levels in the brain due to the activity of acetylcholinesterase (AChE) and butyrylcholinesterase (BChE). As a result, disorders in cholinergic transmission are observed, leading to cognitive impairment. In this work, the inhibition of AChE and BChE activities by red wines made of various grape varieties was determined for the first time. There was no significant difference in the polyphenol content between the grape varieties; nevertheless, there were significant differences in the content of gentisic acid and salicylic acid, and in the inhibition of AChE and BChE between the wine samples. A statistically significant correlation between AChE inhibitory activity and salicylic acid, as well as between BChE inhibitory activity and total phenolic content, was recorded. In model solution studies, it was shown that salicylic acid effectively inhibited BChE activity at concentrations similar to the maximum concentrations found in the test wines. Hierarchical cluster analysis (HCA) revealed that the wines could be divided into three groups. Cabernet Sauvignon and Syrah wines had the highest content of salicylic acid and AChE inhibitory activity, as well as low BChE inhibitory activity. Pinot noir, Tempranillo, Regent and Rondo wines showed the lowest content of salicylic acid and low AChE inhibitory activity. Garnacha tinta, Merlot, Montepulciano and Negroamaro wines had a medium content of salicylic acid, and the highest or medium BChE inhibitory activity. This work is important for both the wine industry and for health protection.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45136) wydawnictwo ciągłe #45136

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,833
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 kwietnia 2019 09:28
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 14:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się