Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The influence of Bio-algeen S90 on the growth of multiflora rose seedlings (Rosa multiflora Thunb.).

Opis bibliograficzny

The influence of Bio-algeen S90 on the growth of multiflora rose seedlings (Rosa multiflora Thunb.). [AUT.] MARIUSZ SZMAGARA, [AUT. KORESP.] KRYSTYNA PUDELSKA, [AUT.] WOJCIECH DURLAK, BARBARA MARCINEK, KAMILA ROJEK. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2019 Vol 18 No 3 s. 35-43, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2019.3.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Striving to intensify horticultural production, new and more effective bio-preparations are being sought to stimulate plant growth and development. Bio-algeen S90 is a natural agent based on sea algae, the high bi- ological activity of which results from the high content of natural growth regulators. The aim of the study was to verify the influence of Bio-algeen S90 on the growth, morphological characteristics and chlorophyll fluorescence of Rosa multiflora seedlings. The bio-preparation was applied one, two and three times at con- centrations: 0.1, 0.2, 0.4 and 0.6 mg.dm−3. Following parameters were measured to evaluate the response of plants to the bio-preparation: F0 – initial fluorescence, Fm – maximal fluorescence in the dark-adapted state, Fv/Fm – maximum photochemical efficiency of PSII. All concentrations of the bio-preparation and frequency of its application stimulated the number of shoots in a bush, the length of shoots and the diameter of the root crown of plants intended for budding. The most beneficial was the two-fold bio-preparation application at a concentration of 0.4 mg.dm–3. Bio-algeen also positively influenced the chlorophyll fluorescence parame- ters. The highest mean F0 and Fm values were recorded with the two-fold preparation treatment. There was no significant effect of the bio-preparation on the Fv/Fm index, which was within the range of 0.75–0.66.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45179) wydawnictwo ciągłe #45179

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,616
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 kwietnia 2019 08:04
Ostatnia aktualizacja:25 stycznia 2022 14:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się