Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of an addition of marjoram oil on stabilization fatty acids profile of rapeseed oil.

Opis bibliograficzny

The effect of an addition of marjoram oil on stabilization fatty acids profile of rapeseed oil. [AUT. KORESP.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT.] GRAŻYNA KOWALSKA, URSZULA PANKIEWICZ, ARTUR MAZUREK, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, MONIKA SUJKA, JAKUB WYROSTEK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2019 Vol. 109 s.225-232, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.04.016
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 109, s.225-232
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Currently, natural antioxidants and substances with a protective effect on fatty acids are used more and more often instead of synthetic compounds that may have a negative impact on human health. This is related to the prevailing trend of promoting healthy and organic food. Essential oils are interesting in this respect because studies confirm their antioxidant properties. The aim of this study was to analyse the effect of the addition of marjoram oil on the inhibition of changes in the fatty acid profile of rapeseed oil, stored under different temperature conditions. In the experiment, marjoram oil and BHA were added to the batches of rapeseed oil. The samples of rapeseed oil with the addition of marjoram oil and BHA were stored at room temperature and at 40 °C. The negative effect of storage on quantitative changes in fatty acid profile of rapeseed oil was observed. It was found that the ability of selected substances to inhibit unfavourable transformations in fats depends on their concentration and the temperature of storage. Marjoram oil can potentially be used as an additive stabilizing the fatty acid profile in vegetable oils.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45317) wydawnictwo ciągłe #45317

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,006
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 maja 2019 09:33
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 12:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się