Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The fatty acids composition of selected fish oils used as dietary supplements.

Opis bibliograficzny

The fatty acids composition of selected fish oils used as dietary supplements. [AUT.] RADOSŁAW KOWALSKI, KLAUDIA KAŁWA, KAMIL WILCZYŃSKI, ZBIGNIEW KOBUS. Pol. J. Nat. Sci. 2019 Vol. 34 No 1 s. 115-126, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POLISH JOURNAL OF NATURAL SCIENCES 2019 Vol. 34 No 1, s. 115-126
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper presents the qualitative composition of the fatty acids in the selected fish oil available on the Polish pharmaceutical market. Determination of the fatty acids composition was performed by gas chromatography (GC-FID). The results showed that all the tested fish oil composition contained essential fatty acids (EFA). All tested fish oils were characterized by high content of fatty acids from the group of n-3 and n-6. Differences in the composition of fatty acids in the tested fish oil were observed. The Norwegian fish oil was the richest in n-3 acids, i.e. eicosapentaenoic acid (34.43%) compared to the other samples tested: Icelandic fish oil (7.95%); Scandinavian fish oil (7.01%); Norwegian lemon fish oil (8.34%); kaps fish oil (7.95%); Norwegian fish oil forte (10.90%) and Scandinavian multi-tabs fish oil (6.11%). The highest share of acids from the group EFAs ie. linoleic acid n-6 (6.07%) and α-linolenic acid, n-3 (1.02%) was found in Scandinavian multi-tabs fish oil.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45332) wydawnictwo ciągłe #45332

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 maja 2019 11:56
Ostatnia aktualizacja:1 lutego 2022 09:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się