Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Seeds of Plantago psyllium and Plantago ovata: Mineral composition, grinding, and use for gluten‐free bread as substitutes for hydrocolloids.

Opis bibliograficzny

Seeds of Plantago psyllium and Plantago ovata: Mineral composition, grinding, and use for gluten‐free bread as substitutes for hydrocolloids. [AUT.] ALICJA ZIEMICHÓD, MONIKA WÓJCIK, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO. J. Food Process Eng. 2019 Vol. 42 Iss. 1 e12931, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfpe.12931
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Process Engineering 2019 Vol. 42 Iss. 1, e12931
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to evaluate the physicochemical characteristics, grinding, and possibility of whole seeds of Plantago psyllium (PP) and Plantago ovata (PO) application as an alternative to hydrocolloid for gluten‐free bread baking. The procedure of seeds swelling was proposed, trace elements and physical properties of seeds were determined. The grinding energy of seeds and the baking of gluten‐free bread with the addition of whole and grinded form of seeds was made. The seeds of PP and PO are a rich source of trace elements, such as zinc, manganese copper, potassium, magnesium, and calcium. These seeds swell very quickly. PO swells faster at lower temperatures than PP. Grinded seeds of two types of studied Plantago can be used as substitutes for hydrocolloids, they caused a considerable increase in the gluten‐free dough yield (from 200 to 240%) and beneficially affected the texture of the crumb.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45378) wydawnictwo ciągłe #45378

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,703
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 maja 2019 11:35
Ostatnia aktualizacja:20 czerwca 2022 10:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się