Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Novel method of zinc ions supplementing with fermented and unfermented ice cream with using PEF.

Opis bibliograficzny

Novel method of zinc ions supplementing with fermented and unfermented ice cream with using PEF. [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ, [AUT. KORESP.] MAŁGORZATA GÓRAL, [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, DARIUSZ GÓRAL. Int. J. Food Sci. Technol. 2019 Vol. 54 Iss. 6 s. 2035-2044, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.14103
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Bacteria of Lactobacillus rhamnosus B 442 were enriched with zinc ions using a pulsed electric field technology. The strain was added to the mix and used for the production of two types of ice cream: unfermented and fermented. Zinc content in the ice cream varied from 0.962 mg·100 g−1 to 1.81 mg·100 g−1. Differences were observed in some properties of unfermented and fermented ice cream. Lower fat content (from 4.86% to 4.92%) and lower hardness (3.88 N–4.32 N) were determined for the fermented ice cream, whereas the unfermented samples had higher meltability (1880s–1936s) and adhesiveness (from 29.66 Ns to −28.27 Ns). There was no statistically significant effect of the type of ice cream and Zn2+ addition on protein, ash and carbohydrate content in the final product. The viability of the bacteria was at a high level (4.09·108–3.26·1012).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45472) wydawnictwo ciągłe #45472

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,773
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 maja 2019 09:33
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 18:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się