Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of low-temperature spray drying with dehumidified air on phenolic compounds, antioxidant activity, and aroma compounds of rapeseed honey powders.

Opis bibliograficzny

The effect of low-temperature spray drying with dehumidified air on phenolic compounds, antioxidant activity, and aroma compounds of rapeseed honey powders. [AUT. KORESP.] KATARZYNA SAMBORSKA, [AUT.] ALEKSANDRA JEDLIŃSKA, ARTUR WIKTOR, DOROTA DEREWIAKA, RAFAŁ WOŁOSIAK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, WOJCIECH JAMRÓZ, KRYSTYNA SKWARCZYŃSKA-MAJ, DARIUSZ KIEŁCZEWSKI, ŁUKASZ BŁAŻOWSKI, MARCIN TUŁODZIECKI, DOROTA WITROWA-RAJCHERT. Food Bioproc. Tech. (Print) 2019 Vol. 12 Issue 6 s. 919-932, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s11947-019-02260-8
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food and Bioprocess Technology 2019 Vol. 12 Issue 6, s. 919-932
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influence of low-temperature spray drying (inlet/outlet air, 75/50 °C) with the use of dehumidified air on rapeseed honey phenolics, antioxidant activity, and aroma compounds was investigated. Maltodextrin and NUTRIOSE® were used as carriers. Additionally, skimmed milk was tested as water substitute for feed solution preparation. Honey powders obtained by this method were characterized by high antioxidant activity and rich aroma. Changes in aroma profile during drying at low temperature were recognized as favorable and creating desirable fragrance of the product. In the case of 80% honey powders (20% of carrier), the investigated properties were not deteriorated comparing to pure honey before drying. Thus, this level of carrier addition can be treated as optimal from the point of view of bioactive properties retention during low-temperature spray drying. Such low carrier addition was not presented before in case of honey spray drying, and is favorable due to the perception of such product as natural. If used as food component, the dose of such honey-rich powder can be reduced comparing to traditional products containing higher amount of carrier (usually not lower than 50%).

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45498) wydawnictwo ciągłe #45498

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,356
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 maja 2019 08:58
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się