Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fizykochemiczne właściwości serwatki uzyskiwanej podczas produkcji serów z udziałem białek serwatkowych (Physicochemical properties of whey obtained during the production of cheeses with addition of whey proteins)

Opis bibliograficzny

Fizykochemiczne właściwości serwatki uzyskiwanej podczas produkcji serów z udziałem białek serwatkowych (Physicochemical properties of whey obtained during the production of cheeses with addition of whey proteins). [AUT.] JOLANTA KRÓL, [AUT. KORESP.] ANETA BRODZIAK, [AUT.] JOANNA BARŁOWSKA, BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, ANNA LITWIŃCZUK. Przem. Chem. 2019 T. 98 Nr 7 s. 1054-1056, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2019.7.3
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019 T. 98 Nr 7, s. 1054-1056
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Sery twarogowe produkowano z mleka krowiego z dodatkiem białek serwatkowych w ilości 2-20% mas. oraz bez ich dodatku. Oceniano wpływ tego dodatku na objętość uzyskanej serwatki oraz zawartość białek i tłuszczu. Wzrost zawartości dodatku powyżej 2% wpłynął na nieznaczne zmniejszenie objętości serwatki (mniej niż 25%) i istotny wzrost zawartości białek i tłuszczu (powyżej 200 i 70%, odpowiednio).

Angielski:

Curd cheeses were produced from cow milk after addn. of whey proteins (2-20% by mass) or without any additives. An increase in the additive content to above 2% resulted in a slight decrease in a whey vol. (less than 25%) and a significant increase in proteins and fat content (above 200 and 70%, resp.).

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45635) wydawnictwo ciągłe #45635

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,485
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 lipca 2019 14:07
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2021 11:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się