Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potential anti-inflammatory and lipase inhibitory peptides generated by in vitro gastrointestinal hydrolysis of heat treated millet grains.

Opis bibliograficzny

Potential anti-inflammatory and lipase inhibitory peptides generated by in vitro gastrointestinal hydrolysis of heat treated millet grains. [AUT.] ANNA JAKUBCZYK, [AUT. KORESP.] URSZULA SZYMANOWSKA, [AUT.] MONIKA KARAŚ, URSZULA ZŁOTEK, DARIUSZ KOWALCZYK. CYTA: Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 324-333, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2019.1580317
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 324-333
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influence of heat treatment (65°C and 100°C) on the activities of potential anti-inflammatory peptides obtained from a millet protein fraction was investigated. The molecular mass of proteins was found to be in the range of 6.5–100 kDa. The protein fractions were in vitro hydrolyzed in gastrointestinal-like conditions. The highest peptide content was noted for albumin in the control sample (2.03 mg/mL). The peptide fraction obtained from globulin 7S derived from grains heated at 65°C was characterized by the highest COX-1 and COX-2 inhibitory activity (IC50 = 0.08 and 0.12 mg/mL, respectively). The peptide fraction obtained from the prolamin treatment at 100°C exhibited the highest LOX inhibitory activity (IC50 = 0.14 mg/mL). Peptides from the prolamin treatment at 65°C were characterized by the highest pancreatic lipase inhibitory activity (IC50 = 0.03 mg/mL). Peptide fractions with highest anti-inflammatory activity were rich in Gly.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45639) wydawnictwo ciągłe #45639

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,653
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 lipca 2019 08:07
Ostatnia aktualizacja:16 sierpnia 2022 14:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się