Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves on the baking properties of wheat flour and quality of bread.

Opis bibliograficzny

Effect of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) leaves on the baking properties of wheat flour and quality of bread. [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, URSZULA GAWLIK-DZIKI, ALICJA SUŁEK, SŁAWOMIR KOCIRA, BEATA BIERNACKA. CYTA: Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 536-543, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/19476337.2019.1609587
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
CyTA-Journal of Food 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 536-543
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The dried and powdered leaves of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) (0, 1, 3, 4, and 5 g/100 g of wheat flour) were added to the wheat flour to make bread. Farinograph properties of dough were studied, and the properties of enriched bread were evaluated. According to the results, Moldavian dragonhead leaves increased water absorption by the flour but decreased the volume of bread and crumb lightness. The enriched breads were characterized by a higher value of crumb hardness than that of control bread. The total phenolics content linearly increased with the percentage increase in the addition of dragonhead leaves from 4.8 to 10.1 mg GAE/g dry mass. As a result, the antioxidant activity of bread increased. Sensory evaluation revealed that the wheat bread can be supplemented with Moldavian dragonhead leaves up to 3 g/100 g wheat flour addition of dragonhead leaves with good consumer acceptability.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45652) wydawnictwo ciągłe #45652

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,653
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 lipca 2019 13:38
Ostatnia aktualizacja:25 sierpnia 2021 08:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się