Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ genotypu oraz miejsca wypasu owiec na wskaźniki hematologiczne oraz redox krwi (Effect of sheep’s genotype and grazing site on haematological and redox status indicators)

Opis bibliograficzny

Wpływ genotypu oraz miejsca wypasu owiec na wskaźniki hematologiczne oraz redox krwi (Effect of sheep’s genotype and grazing site on haematological and redox status indicators). [AUT. KORESP.] KRZYSZTOF PATKOWSKI, [AUT.] KATARZYNA OGNIK, MARIUSZ KULIK, MONIKA GREGUŁA-KANIA, TOMASZ M. GRUSZECKI. Med. Weter. 2019 Vol. 75 nr 8 s. 502-509, tab., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6229
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of sheep’s genotype and grazing site on their hematological and redox status indicators. The experiment was carried out on sheep of the Świniarka and Uhruska breeds grazed in naturally valuable areas (xerothermic grasslands) and kept in a sheepfold. Several blood indices were determined by ABACUS Junior Vet, including the numbers of leukocytes, thrombocytes and erythrocytes, hemoglobin and procalcitonin concentrations, hematocrit, the mean red cell volume and the average hemoglobin concentration in red blood cells, the percentages of lymphocytes, monocytes and granulocytes, the degree of erythrocyte anisocytosis and the degree of variation in platelet volume. The concentrations of lipid peroxides and malonic dialdehyde, the activity of superoxide dismutase and catalase and total antioxidant potential were determined by spectrophotometric methods. The study showed that Świniarka sheep had a greater antioxidant potential and higher white blood cell counts than Uhrusian sheep. It was found that sheep’s grazing place had a significant influence on the antioxidant status and hematological indicators of their blood. An improvement in antioxidant potential and hematological blood parameters was achieved in sheep grazed in naturally valuable areas, that is, in the Stawska Góra nature reserve and on xerothermic grasslands in Gródek and Kąty, compared to sheep fed in a sheepfold.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45661) wydawnictwo ciągłe #45661

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,281
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 lipca 2019 13:32
Ostatnia aktualizacja:9 grudnia 2021 09:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się