Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of ice cream storage on the physicochemical properties and survival ofprobiotic bacteria supplemented with zinc ions.

Opis bibliograficzny

Effect of ice cream storage on the physicochemical properties and survival ofprobiotic bacteria supplemented with zinc ions. [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, MAŁGORZATA GÓRAL, [AUT. KORESP.] DARIUSZ GÓRAL, [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ, URSZULA BRONOWICKA-MIELNICZUK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2019 Vol. 116 Article 108556, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.108562
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2019 Vol. 116, Article 108556
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ice cream with addition of Lactobacillus rhamnosus B 442 enriched with zinc ions and treated with pulsed electric field (PEF) was produced and stored in a freezer for 90 days. Physicochemical and microbiological analyses were carried out after 1, 30, 60, and 90 days of storage. Storage of the ice cream for 90 days had a significant impact on their microbiological change. A decrease in the viability of microorganisms was noted in ice cream that was previously subjected to the fermentation process. The largest decline in the total number of microorganisms (4.07•107 CFU/mL) did not result in loss of the probiotic properties of the product. The pH of the products ranged from 5.97 to 6.41 and underwent significant changes in some ice cream samples only after 90 days of storage. The first dripping time and the total melting time of the ice cream increased proportionally to the increasing storage time. The freeze storage was found to exert a significant effect on product hardness. In addition, the fermented ice cream was characterised by lower hardness.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45801) wydawnictwo ciągłe #45801

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,006
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 września 2019 07:22
Ostatnia aktualizacja:15 czerwca 2022 11:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się