Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of a waste product from the pressing of chia seed oil in wheat and gluten‐free bread processing.

Opis bibliograficzny

Use of a waste product from the pressing of chia seed oil in wheat and gluten‐free bread processing. [AUT.] BEATA ZDYBEL, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] AGNIESZKA SAGAN. J. Food Process. Preserv. 2019 Vol. 43 Issue 8 Article e14002, il., bibliogr. DOI: 10.1111/jfpp.14002
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Processing and Preservation 2019 Vol. 43 Issue 8, Article e14002
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the paper was to evaluate the effect of a waste product from the pressing of chia seed oil on wheat and gluten‐free bread baking. The bread quality (pH, volume, color, texture, and sensory properties), polyphenol content, and antioxidant activity were determined. Chia seeds and chia seed waste, which have fat contents of 6 and 15%, respectively, were added at a level of 5%. The addition of the chia waste and seeds to the wheat bread was found to increase the bread volume with no deterioration in its sensory qualities. Higher sensory quality was obtained for gluten‐free bread prepared with chia seeds and waste. These materials resulted in a darkening of the crumb of the wheat and gluten‐free breads. The contents of polyphenols and antioxidant activities were higher in the breads supplemented with the chia waste and seeds than in the control sample in the cases of both the wheat and gluten‐free breads.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45813) wydawnictwo ciągłe #45813

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,405
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 września 2019 12:01
Ostatnia aktualizacja:30 stycznia 2022 22:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się