Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of storage temperature and time on Moldavian dragonhead oil – spectroscopic and chemometric analysis.

Opis bibliograficzny

Impact of storage temperature and time on Moldavian dragonhead oil – spectroscopic and chemometric analysis. [AUT. KORESP.] TOMASZ ONISZCZUK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, [AUT.] ALICJA MATWIJCZUK, SŁAWOMIR KOCIRA, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, MACIEJ COMBRZYŃSKI, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MACIEJ KUBOŃ, ANDRZEJ KUSZ, ANNA ONISZCZUK. Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 609-620, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/chem-2019-0080
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 609-620
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) is a plant endemic to Asia where it has been used for centuries for the production of essential oils. With the constantly growing demand for vegetable fats it is necessary to find new methods of ensuring their high quality from the moment of production until their eventual purchase by the consumer. Correct assessment of the quality of oleaginous products is therefore one of the intensively explored scientific problems that stimulates the development of innovative methods of analysing such substances. One of the newer and, most importantly, faster alternatives in the context of analysing the quality of oil and the changes it undergoes during storage is offered by FTIR spectroscopy (Fourier-Transform Infrared spectroscopy). By measuring the relevant FTIR spectra, we were able to observe clear discrepancies in the intensity of bands characteristic of the aging processes taking place in the oleaginous samples due to the oxidation of their fat fractions. The chemometric analysis of FTIR spectra confirmed the high quality of the analysed oils. It is noteworthy that the analysed samples of Moldavian dragonhead oil did not show particularly extensive changes in terms of their FTIR spectra during long-term storage. It confirms their high durability and usability in food production as an excellent product. This is valuable information in order to make progress in the use of Moldavian dragonhead oil in food products.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45815) wydawnictwo ciągłe #45815

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,216
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 września 2019 12:21
Ostatnia aktualizacja:10 września 2021 12:15

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się