Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of selected substances on the stability of standard solutions in voltammetric analysis of ascorbic acid in fruit juices.

Opis bibliograficzny

The effect of selected substances on the stability of standard solutions in voltammetric analysis of ascorbic acid in fruit juices. [AUT.] RADOSŁAW KOWALSKI, [AUT. KORESP.] ARTUR MAZUREK, [AUT.] URSZULA PANKIEWICZ, MARZENA WŁODARCZYK-STASIAK, MONIKA SUJKA, JAKUB WYROSTEK, KLAUDIA KAŁWA. Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1 s. 655-662, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/chem-2019-0078
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Open Chemistry 2019 Vol. 17 Issue 1, s. 655-662
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The objective of the study was to identify suitable additives stabilizing standard solutions of ascorbic acid (AA) that would not cause interference in the analytical process with the use of voltammetry in the determination of the AA content in food products. In addition, the effect of various conditions of storage of selected fruit juices and drinks on the concentration of vitamin C was studied. The study demonstrated that AA degradation was inhibited the most effectively by tartaric acid and its optimum concentration was set to 200 mg L-1. Analysis of selected fruit juices stored in various temperature conditions confirmed that an elevation of temperature and extension of the time of storage caused a decrease in the content of vitamin C in the analyzed samples, while closing the packages caused a limitation of the changes in concentration of this vitamin. On the basis of literature data and of the results obtained in the present study it can be concluded that fruit juices should be stored at a temperature lower than room temperature to retain their nutritive value.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45887) wydawnictwo ciągłe #45887

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,216
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2019 12:47
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 13:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się