Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Iodine biofortification through expression of HMT, SAMT and S3H genes in Solanum lycopersicum L.

Opis bibliograficzny

Iodine biofortification through expression of HMT, SAMT and S3H genes in Solanum lycopersicum L. [AUT. KORESP.] MARIYA HALKA, [AUT.] SYLWESTER SMOLEŃ, MAŁGORZATA CZERNICKA, MAGDALENA KLIMEK-CHODACKA, JOANNA PITALA, KRZYSZTOF TUTAJ. Plant Physiology and Biochemistry 2019 Vol. 144 s. 35-48, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.plaphy.2019.09.028
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plant Physiology and Biochemistry 2019 Vol. 144, s. 35-48
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The uptake process and physiological reaction of plants to aromatic iodine compounds have not yet been documented. The aim of this research was to compare uptake by tomato plants of KI and KIO3, as well as of organic iodine compounds – 5-ISA (5-iodosalicylic acid), 3,5-diISA (3,5-diiodosalicylic acid), 2-IBeA (2-iodobenzoic acid), 4-IBeA (4-iodobenzoic acid) and 2,3,5-triIBeA (2,3,5-triiodobenzoic acid). Only 2,3,5-triIBeA had a negative influence on plant development. All organic iodine compounds were taken up by roots and transported to leaves and fruits. Among all the compounds applied, the most efficiently transferred iodine was 2-IBeA – to fruits, and 4-IBeA – to leaves. The order of iodine accumulation in fruit cell compartments was as follows: organelles > cell walls > soluble portions of cells; for leaf and root cells, it was: organelles > cell walls or soluble portions, depending on the compound applied. The compounds studied influence iodine metabolism through expression of the HMT gene which encodes halide ion methyltransferase in leaves and roots. Also, their influence on modification of the activity of the SAMT and S3H genes that encode salicylic acid carboxyl methyltransferase and salicylic acid 3-hydroxylase was established. It was discovered that exogenously applied 5-ISA, 3,5-diISA, 2-IBeA and 4-IBeA are genuinely (endogenously) synthesised in tomato plants; to date, this has not been described for the tomato, nor for any other species of higher plant.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45914) wydawnictwo ciągłe #45914

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,720
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2019 10:51
Ostatnia aktualizacja:24 sierpnia 2021 11:57

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się