Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of breeder age on egg quality and lysozyme activity.

Opis bibliograficzny

The impact of breeder age on egg quality and lysozyme activity. [AUT. KORESP.] DOROTA BANASZEWSKA, [AUT.] BARBARA BIESIADA-DRZAZGA, DOMINIK OSTROWSKI, KAMIL DRABIK, JUSTYNA BATKOWSKA. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 2019 Vol. 43 Issue 5 s. 583-589, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3906/vet-1904-20
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES 2019 Vol. 43 Issue 5, s. 583-589
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to analyze the biological components of eggs as well as lysozyme activity in relation to the age of hens. The research material consisted of eggs from parent stock of Ross 308 meat chickens. The eggs were evaluated at peak laying, i.e. eggs from 30-week-old hens, and after peak laying, i.e. from hens aged 60 weeks. Ninety eggs were evaluated in each period (180 eggs in total). Egg quality traits were divided into destructive and nondestructive traits. In addition, lysozyme activity in the albumen of the eggs was assessed. The quantitative characteristics of the eggs were found to increase with the age of the hens, with a smaller proportion of albumen and a larger of yolk. Egg weight, egg shape index, albumen and yolk weight, and air cell depth were increased with the hen’s age. The eggshell qualitative traits were changed with the hen’s age. Analyses showed that the shell weight and color of shells increased with the decrease of the density and strength of this element. In eggs from older hens marbled shells and pimples were found significantly more frequently. The lysozyme activity in the egg albumen also changed with the age of the hens. The activity of this enzyme was higher in the eggs of older hens.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45943) wydawnictwo ciągłe #45943

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,552
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2019 16:29
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się